LOVAGREND

A szobornál tartott emlékezés mellett, délelőtt a Parlamentben volt emlékülés, konferencia. A Rendet lv. dr. Diószeghy László képviselte


1918 – A nagy összeomlás címmel szerveztek emlékülést, konferenciát 2018. október 31 – én a Parlament Főrendiházi üléstermében. Elismert történészek közreműködésével azt vizsgálták, hogy milyen folyamatok vezettek a dualista magyar állam széteséséhez. Különös figyelmet szenteltek Tisza István életének utolsó néhány hetére, hogyan megpróbálta akkor megállítani a felbomlást. A konferencia fővédnöke: Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, a levezető elnöke pedig Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke. A program: A köszöntő és megnyitó után bemutatták az „Ahogy éltem, úgy fogok meghalni” – Tisza István tragédiája című rövid dokumentum-filmet. Az előadók sorát Lázár János (volt miniszter) nyitotta meg, akiről most tudhatták meg, hogy mennyire jó ismerője témának. A kormánytájékoztatókból nem derült ki ez irányú érdeklődése. Előadása, rendkívül frappáns szófordulatai nagy sikert arattak. A hallgatóság többször is tapssal szakította félbe, és jutalmazta szellemességét, dokumentáltságát. A további előadók közt találjuk Maruzsa Zoltán helyettes államtitkárt, aki az elnöklő Hermann Róbert tanítvány volt. (Ez csupán, mint érdekesség.) Előadásának címe: Tisza István gróf utolsó hónapja, politikai tervei és elképzelései; a Tisza-gyilkosság. Tamara Scheer volt az egyetlen külföldi és női előadó, aki németül tartotta meg „A monarchia másik fele: kiútkeresés Bécsben 1918 őszén” c. beszédét, nagyon élvezetesen, dinamikusan. (a szinkrontolmácsolás biztosítva volt). Érdekességként: többször kiemelte, visszatért rá, hogy a Monarchia mégis csak egy birodalom volt, közös döntésekkel, részben közös intézményekkel, felelősséggel, vállalásokkal. Tudjuk, hogy vannak olyan vélemények, amelyek szerint Magyarország csak Ausztria sérelme kapcsán keveredett a „nagy verekedésbe”, némileg akarata ellenére. Tamara Scheer valamennyire ezeket az eltérő véleményeket igyekezett cáfolni, a felelősséget megosztani, hárítani a Habsburgokról. Hatos Pál – "Legyen vége már - Legyen béke már!" címmel a magyar társadalom 1918 őszén történt radikalizálódásáról beszélt, Révész Tamás pedig „Katonák, akiket nem akartak látni. Az Osztrák-Magyar Monarchia haderejének összeomlása és a haderő leszerelése nemzetközi összehasonlításban” címmel tartott előadást. Őket követték: Szarka László – "Magyarok és nem-magyarok". Összefogás helyett összeomlás; Katona Csaba – „Milliók sorsa törik derékon.” Az összeomlás naplók és emlékiratok tükrében; Kovács Dávid – „Visszhangtalan prófécia vagy utólagos bölcsesség”, Jászi Oszkár könyve a Monarchia felbomlásáról és ifj. Bertényi Iván – Mítoszok és magyarázatok az 1918-as összeomlásról, különös tekintettel Tisza István szerepére. Zárszót Hermann Róbert mondott. A parlamenti patkó közepére elhelyezték a Benczúr Gyula festette gr. Tisza István képet és egy gyászszalagos koszorút arra a helyre, ahol a néhai miniszterelnök a leggyakrabban foglalt helyet a felsőházi teremben.

lv. dr. Diószeghy László

A képek a szerző felvételei

Előadók és meghívottak

A koszorú

Tamara Scheer

Hermann Róbert és Maruzsa Zoltán

Lázár János

A festmény

a Rend képviselője.

AZ ELTÁVOZOTT RENDTÁRSAK, SZERETTEK EMLÉKÉRE

BP.- PEST MEGYE PRIORÁTUSA

(lv. Diószeghy László)

Kedves Rendtársak!

A Székely autonómiáért őrtüzet Budafokon 2018. okt. 28 – án, vasárnap, 15, 30 órai kezdettel lobbantjuk lángra. Szó szerint, mert a hozzávalót is a priorátusunk, közelebbről lv. Bakos Miklós biztosítja. Minden tagtársat hívunk és várunk kb. 10 – 15 perccel előbbre. A helyszín: Bp., 22. ker. Kossuth L. u. és Tóth József u. sarkán lévő domb. Kérünk minden rendtársat, hogy értesítsék erdélyi ismerőseiket, barátokat, érdeklődőket az eseményről, és invitálják őket is. Rendi öltözék nem kötelező, de a rendtagságra utaló valamilyen szimbólum és székely zászló nem hátrány!

Üdvözlettel: lv. Bakos Miklós és lv. Diószeghy László.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulója alkalmából a Széna téri emlékműnél rendezett megemlékezést a II.

Szena ter 1956 2018

Kerületi Önkormányzat.

Az ünnepi eseményen beszédet mondott Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a 3-as számú választókerület országgyűlési képviselője és Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, a 4-es választókerület országgyűlési képviselője.

Szena ter 1956 2018

A megemlékezésen közreműködött Csányi Sándor Jászai Mari-díjas színművész, a Duna Művészegyüttes táncosai és a II. kerületi Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zeneiskola kórusa. Az önkormányzat megemlékezésére Erdélyből és Kárpátaljáról középiskolás diákok csoportjai is érkeztek a Rákóczi Szövetség szervezésében.

Szena ter 1956 2018

A forradalom és hősei előtti tiszteletadásként a Széna téri 1956-os emlékműnél koszorút helyeztek el az ünnepség szónokai, egykori forradalmárok, pártok, nemzetiségi és civil szervezetek képviselői.

Szena ter 1956 2018

A forradalmi emlékműnél koszorút helyezett el:

a II. Kerületi Önkormányzat nevében Dr. Láng Zsolt polgármester; Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a budapesti 4-es számú választókerület országgyűlési képviselője; Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a budapesti 3-as számú választókerület országgyűlési képviselője. Koszorúzott továbbá a FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség II. Kerületi szervezete és frakciója nevében Riczkó Andrea alelnök és Ernyei László frakcióvezető; a KDNP II. Kerületi szervezete és frakciója nevében Kocsy Béla elnök; Skublicsné Manninger Alexandra frakcióvezető és Kerényi Csaba elnökségi tag, a Kerületünk az Otthonunk frakció nevében Őrsi Gergely frakcióvezető; a II. Kerületi MSZP nevében Dr. Varga Előd Bendegúz és Besenyei Zsófia, a Párbeszéd párt nevében Kovács Márton; a Jobbik Magyarországért Mozgalom II. kerületi szervezete nevében Bodor Zoltán elnök és Murányi Levente, az 56’-os Pesti Srácok Intézet igazgatója koszorúznak; a FIDELITAS nevében Borbély László elnök és Ambrus Réka koszorúznak; az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség nevében Veilandics Franciska elnök-helyettes és Mikula Klaudia II. kerületi alelnök; a II. kerületi Demokratikus Koalíció nevében Kecskés Balázs és Gaál Andrea; Momentum Mozgalom Budapest II. kerületi alapszervezete nevében Kiss Roland elnök és Bodnár Emese elnökségi tag. A hősök emléke előtt koszorúval tisztelgett az 1956-os Magyar Nemzetőrség nevében Rimner Gábor nemzetőr dandártábornok, a Kegyeleti Bizottság elnöke, Helmeczy György nemzetőr dandártábornok és Lehr András nemzetőr dandártábornok; a a Nemzetközi Szent György Lovagrend nevében Bakos Miklós, Sepsi Kovács Éva, dr. Diószeghy László és Antal László; a Történelmi Vitézi Rend nevében vitéz Hunyadi László főkapitány, vitéz Kintzly Péter törzskapitány és vitéz Béres Ferenc országos törzskapitány; a Dombok Budai Polgári Egyesület nevében Jankovics Marcell; a Pesthidegkúti Polgári Körök Szövetsége nevében Gellén Andrea, Bozzay Kató, Molnár Ferenc és Tory Kálmán; a Nemzeti Fórum Egyesület II. kerületi szervezete nevében Dr. Soproni Roland, elnök és Király Márta alelnök; a Budai Főnix Kulturális Egyesület nevében Csorba Géza elnök és Nemere László elnökhelyettes; Magyar Politikai Foglyok Szövetsége nevében a II. kerületi elnök, Munkácsiné Fazekas Rita és Antal Barnabás; a Jobbik I. Kerületi Szervezete nevében Rimner Gábor elnök és Gáspár Dénes. A Közép-Budai Tankerületi Központ nevében Kalina Katalin szakmai igazgató-helyettes, az Áldás Utcai Általános Iskola nevében Kruchió Mária intézményvezető és az iskola diákjai; a II. Kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat, valamint az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület nevében Issekutz Sarolta elnök, Zakariás Antal Dirán elnök-helyettes és Bacsó Zoltán; a Reális Zöldek Klub nevében Juhos László elnök és Szegner László Budapest-szakértő; a GILDE Magyar Öregcserkészklub nevében Sumicky Miklós, a Magyar Csodaszarvas Egyesület nevében pedig Pálffy György helyezett el koszorút a Széna téri 1956-os kopjafáknál.

Nemzetközi Szent György Lovagrend