Szent György lovagok Párdányban!

A Nemzetközi Szent György Lovagrend egyik fő feladatának tartja a hagyományok őrzését, az elődök tiszteletét és a baráti kapcsolatok építését. Emlékezni és tisztelegni kell azon hősök emléke előtt, akik életüket áldozták a pusztító háborúkban hazájukért. 
  A Nemzetközi Szent György Lovagrend Békés vármegyei priorátus tagjai, lovag Gregor László prior és a priorátus vajdasági tagjai, lovag Bogdan Kesic, lovag Pretz István, Boros István, Filipovic Djurdjina a szerbiai, vajdasági Párdány – mai neve Medja - községbe látogattak és  az emlékezés koszorúját helyezték el a német és magyar katolikus temetőben. Velük tartott a lovagrend tevékenységét támogató muzslyai Kövirózsa O23 civilszervezet elnökség tagja Barna István is. Bár a lovag Sebestyén Gyula nagyprior most nem tudott eljönni, de támogatta ennek a felemelő eseménynek a létrejöttét.
      A katolikus temetőben álló első világháborús hősi emlékművet, amelyen nagy számban a magyar és német nemzetiségű hősök neveit találtak, a háború után a szerb Bogdanovic család készíttette, s a közelmúltban hozták rendbe a község lakói. (Az érdekesség, hogy a zömében német nemzetiségű családok régi temetőjében felfedezhettük a legendás filmsztár„Tarzan”, Johnny Weismülller családjának sírjait is, aki a helyiek szerint itt született 1905-ben.)
  A román határhoz közeli kis község vezetői Miljko Miljkovity elnök, Simič Vojo, a község titkára valamint a vezetőségi tagok közül  Jovo Simić valamint Tomislav Marković, a nyugdíjas helyi szövetség elnöke  baráti szeretettel fogadták a kis küldöttséget, rögtön szívélyes hangulat alakult ki.
Az emlékezés és tisztelet koszorúit közösen helyezték el a temetőben. A háborúk halottai ugyanis már nem ellenségek, hanem áldozatok, akiknek emlékét tisztelni és ápolni kell. Ahogyan lovag Gregor László is kifejtette beszédében: aki a múltját nem becsüli meg, annak jövője sincsen!

 A koszorúzást követően egy közös ebéden vettek részt a lovagrend tagjai és a község vezetősége, ahol kötetlen beszélgetés keretében egyeztek meg arról, hogy a jövőben ezt az együttműködést folytatni kívánják. Itt a helyiek megismerhették a lovagrend céljait, s azt, hogy milyen fontos feladatok állnak a tagok előtt. A szívélyes hangulat egyben a szerb és a magyar nép közötti barátságot is erősítette, s várhatóan folytatása következik majd. Külön köszönet illeti lovag Pretz István szervező munkáját, aki  sok évi helytörténeti kutatásával  feldolgozta a falu és az emlék oszlop történetét!

BMP (1)

 

BMP (2)

 

BMP (3)

 

BMP (4)

 

BMP (5)

 

 

Nemzetközi Szent György Lovagrend