XXIV. Csángó Bál - Budapest

Tisztelt Rendtársak!

Tekintettel, hogy részvételünknek hagyománya van, és az ez évi programban is szerepel, közreadjuk az eddig rendelkezésre álló információkat a rendezvénnyel kapcsolatban.

Üdvözlettel:

lv. dr. Diószeghy László, prior

 

XXIV. Csángó Bál
„Ragyogó fáklyákval rakja udvaromat”
Helyszín: Budapest, Millenáris Park, B épület - 2020. február 22. (szombat)

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány huszonnegyedik alkalommal rendezi meg 2020. február 22-én a budapesti Millenáris Parkban a már hagyományossá vált Csángó Bált. A „Csángó Bál” egy egész estés – tizenkét óra hosszát tartó -, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat, a csángómagyarok budapesti fesztiválja.

Az elmúlt huszonhárom alkalommal sok részletet megismerhettünk a csángó magyar hagyományokból: a mindennapi szokásoktól kezdve, az ünnepi alkalmakon és jeles napokon keresztül családi eseményekig, tánccal, énekkel, zenével, versekkel, filmekkel, könyvekkel, fotókkal, neves néprajzkutatók gyűjtéseinek, munkásságának és ismert csángó magyar személyiségek tevékenységének bemutatásával. A Csángó Bál és a csángó magyar kultúra magyarországi terjesztésének ügye mellé álltak támogatásukkal, részvételükkel, előadásukkal vagy akár fővédnökséggel külföldi nagykövetek, az ország intézményei, vezetői, finn raportőr, magyar népzenészek, művészek, csángó hagyományőrzők, hazai vállalatok.

A XXIV. Csángó Bál színpadi műsora az ünnepváró advent hangulatát idézi meg. A készülődés, a lelkek megtisztulásának szép időszaka ez, amely elvezet az év legszebb ünnepéhez, a karácsonyhoz. A XXIV. Csángó Bál különlegessége, hogy ezen az estén az összes csángó népcsoport bemutatkozik.

A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a hagyományos bemutatóktól eltérően a kortárs művészetek eszközeivel is bemutatásra kerüljenek a csángó kultúra egyes elemei. A közönség megtekintheti Petrás Mária keramikus alkotásait.

További információk hamarosan.

Nemzetközi Szent György Lovagrend