Zala megye

A Zala Megyei Védelmi Bizottság, a Magyar Honvédség és a 12. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda 2017. szeptember 20-án rendezte meg a Göcsej Harci Túrát, melyen 13 középiskola 15 csapata versenyzett.

Bővebben: Göcsej Harci Túra

A zalai priorátus által szervezett látogatáson – 2017.10.13-án – tagjain kívül jelen volt a Rend Nagypriorja, a KT két tagja, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei igazgatója, a Zala Megyei Védelmi Bizottság honvédelmi referense és a Zalaegerszegi Honvédklub elnöke.
A színes laktanyai programon képet kaptunk a mai Magyar Honvédség egyik meghatározó fontosságú katonai szervezete tevékenységéről, feladatairól, rendeltetéséről, katonái életéről, életkörülményeiről. Megtekinthettük az alapvető, rendszeresített technikai eszközeiket (T-72 közepes harckocsi, 152 mm-es D-20 ágyútarack, „Konkursz” önjáró páncéltörő rakéta, a BTR-80 és BTR-80/A páncélozott szállító harcjármű stb), a dandár történetét és kiemelkedő eseményeit bemutató csapatmúzeumot.

Bővebben: Látogatás a MH 25. Klapka György Lövészdandárnál, Tatán

ZALAEGERSZEG - Segíteni a rászorulóknak és ápolni a hagyományokat. Ezt tűzte ki céljául a Nemzetközi Szent György Lovagrend, amelynek zalai szervezete csütörtökön tartotta meg féléves priori értekezletét a zalai megyeszékhelyen.

Ez alkalomból köszöntötték új tagjukat, Farkas Ferenc szobrászművészt és két tiszteletbeli tagjukat, dr. Baracskai Józsefnét, a Vöröskereszt megyei igazgatóját, valamint Piff Józsefet, az Országos '56-os Szövetség örökös megyei elnökét. Farkas Ferenc a lovagi eskü szövegének aláírása és az ékítmények árvátle után érdeklődésünkre elmondta: régi baráti és munkakapcsolat fűzi őt a karitatív szervezethez, amelyben immár tagként is kíván tevékenykedni.


Moro Ákos(balról) és Gondos Ferenc(jobbra) köszöntötte Farkas Ferencet, a lovagrend új tagját	 Fotó: A szerző
Moro Ákos(balról) és Gondos Ferenc(jobbra) köszöntötte Farkas Ferencet, a lovagrend új tagját Fotó: A szerző
 

Az 1326-ban alapított Nemzetközi Szent György Lovagrend magyarországi nagypriorja, Moro Ákos is részt vett az értekezleten és kiemelte, hogy a zalai szervezet a legaktívabbak közé tartozik, tevékenysége példaértékű. Szólt arról is, hogy a lovagrend erősödő kapcsolatokat ápol a történelmi egyházakkal. Megszűnt a korábban velük szemben alkalmanként megmutatkozó tartózkodás

Gondos Ferenc, a zalai prior elmondta: idén Farkas Ferenc mellett három beregszászi új taggal együtt már 30 fősre bővült a megyei szervezet, így az országban a legnagyobbak közé tartozik. Hangsúlyozta, katonai, világi rendként az adománygyűjtés, a karitatív feladatok mellett a honvéd hagyományok ápolását tartják a legfontosabb céljuknak.

Arany Gábor

Nemzetközi Szent György Lovagrend