Látogatás a MH Pápa Bázisrepülőtéren

 

A priorátus - a szükséges engedélyeztetési és adminisztrációs feladatok elvégzése után - 2019.09.24-én látogatást tett a MH Pápa Bázisrepülőtéren. A látogatás célja volt, hogy megismerkedjünk a repülőtér rendeltetésével, feladataival, képet alkothassunk tevékenységéről, hogy megtekintsük a MH – jelenleg Pápán állomásozó - korszerű vadászrepülőit, az itt állomásozó repülőgépek kiszolgálásához, karbantartásához szükséges eszközöket, ismereteket szerezzünk a kiszolgáló személyzetről, a légi kutató-mentő szolgálat eszközeiről és lehetőség szerint pillantást vethessünk a több nemzet tulajdonban lévő C-17 nehéz szállító repülőgépekre.

 A látogatás során meghallgattuk a parancsnok úr tájékoztatását, kísérőnk segítségével megtekintettük a csapatmúzeumot, az utasforgalmi terminált, megismerkedtünk a bázis tűzoltó szolgálat feladataival, beszélgethettünk a szakszemélyzettel, láthattuk a „holdjáró formátumú”, nagy kapacitású tűzoltó járműveket és a hét emelet magasságú vezérlő toronyban bepillantást nyerhettünk az irányító személyzet felelősségteljes munkájába. A repülőtéri sétánk során két repülési feladatról visszatérő Gripen vadászgép leszállásának is szemtanúi lehettünk, melyek a robosztus nagyságrendű C-17 gép előtt elgurulva szemléltették az óriásgép méreteit.

A látogatáson résztvevő 11 zalai mellett jelen volt a Nemzetközi Szent György Lovagrend nagypriorja és főkincstárnoka is.

A maradandó élményt nyújtó látogatás emlékére, köszönetünket kifejezve, a Priorátus Sárkányölő Szent György plakettet adományozott a parancsnok úrnak és átadta Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei jogú Város polgármesterének könyv ajándékát, egy zalaegerszegi kiadványt.

A pápai látogatásunkat egy helyi vendéglőben elfogyasztott ebéd követte és egy rövid út közbeni pihenő után, kora délután érkeztünk vissza „helyőrségünkbe”.

A Priorátus tisztelettel mond köszönetet Magasy Zsolt ezredes úrnak fogadtatásunkért, a korrekt tájékoztatásunkért és Pelsőci Miklós százados úrnak az engedélyeztetési eljárásban nyújtott segítségéért és repülőtéri kísérői munkájáért!

01

További képek.

02

03040506070809

Nemzetközi Szent György Lovagrend