Lovagavatás - Baja 2016

avatas_utani_pillanatok_2016.04.16_0_0.jpg

„Viseld ezt az ütést, de többet egyet sem, Istenért, a Hazáért és a Rendért"

Dr. Bábel Balázs érsek úr által celebrált Szentmise és az idézett szavak elhangzása után ütötte lovaggá az avatásra váró kilenc novíciust lovag Moro Ákos a Nemzetközi Szent György Lovagrend Nagypriorja 2016.04.16-án a Bajai Belvárosi Római Katolikus Templomban. Az avatási karddal megütve az előtte térdelő lovagjelölt mindkét vállát avatták lovaggá Zalából Bali Zoltánt, Sándor Dénest, Tóth Andrást és Tóth Istvánt és Sepa Jánost Beregszászról, akik ezt követően a Zala Megyei Priorátus tagjaként végzik a Rend érdekében vállalt, tiszteletre méltó munkájukat.

Eddig végzett lelkiismeretes munkájuk elismeréseként az ünnepi ceremónián a Zalai priorátus állományából a Lovagrend Kis Kereszt kitüntetést vehette át lovag Valu Sándor és Kis Csillag Érdemrendjét lovag Nagy György. A Rend a Lovagrend Emlékplakettjével köszönte meg lovag Balaicz Zoltán – városunk polgármesterének – Rendünk érdekében nyújtott segítségét, támogatását.

Az ünnepi rendezvényen rövid ünnepi műsorával köszöntötte a résztvevőket Dévai Nagy Kamilla énekes előadóművész, a Magyar Köztársasági Érdemérem Kiskeresztjének kitüntetettje. A rendezvény lehetőséget adott Beregszászról érkezett barátainkkal, Nagy György és a most avatott Sepa János rendtársunkkal történő beszélgetésre, személyes kapcsolatteremtésre is, illetve a közös programjaink egyeztetésére. Körvonalazódni látszik egy beregszászi rendezvényre történő utazás, illetve az évi zalai priori értekezletre történő látogatás programja. A Sobri Halászcsárdában alkalom nyílt „testvér” priorátusokkal történő kötetlen beszélgetésre és egyes esetekben tapasztalataink cseréjére.

A csaknem egész napos rendezvény baráti beszélgetéssel, az ünnepi ebéddel és a kihagyhatatlan bajai halászlé elfogyasztásával zárult. Az oda és a visszaút is jó hangulatban telt el és tartogatott néhány meglepetést is, miután sikerült megkóstolni a szekszárdi Takler pincészet néhány kiváló termékét. Tisztelettel köszöntöm az új lovagjainkat, gratulálok az elismerésben részesülteknek, köszönöm még Baja Városának, az egyházi méltóságoknak és az avatás szervezőinek tevékenységét, mely lehetővé tette jelenlétünket ezen az emlékezetes ünnepségen! A kiválóan szervezett rendezvény emelkedett hangulatát, baráti arculatát tükrözi a csatolt néhány fénykép is.

 

 

Nemzetközi Szent György Lovagrend