Budapest és Pest megye

A Budapest Pest megyei szervezet megtartotta ez évi első taggyűlését, melyen megvitatta és elfogadta a 2020 évi program tervét.

01

02

Tisztelt Rendtársak!

Tekintettel, hogy részvételünknek hagyománya van, és az ez évi programban is szerepel, közreadjuk a rendelkezésre álló információkat a rendezvénnyel kapcsolatban.

 Üdvözlettel: lv. dr. Diószeghy László, prior"

 

XXIV Csángó bál 2020

Tisztelt Rendtársak!

Tekintettel, hogy részvételünknek hagyománya van, és az ez évi programban is szerepel, közreadjuk az eddig rendelkezésre álló információkat a rendezvénnyel kapcsolatban.

Üdvözlettel:

lv. dr. Diószeghy László, prior

 

XXIV. Csángó Bál
„Ragyogó fáklyákval rakja udvaromat”
Helyszín: Budapest, Millenáris Park, B épület - 2020. február 22. (szombat)

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány huszonnegyedik alkalommal rendezi meg 2020. február 22-én a budapesti Millenáris Parkban a már hagyományossá vált Csángó Bált. A „Csángó Bál” egy egész estés – tizenkét óra hosszát tartó -, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat, a csángómagyarok budapesti fesztiválja.

Az elmúlt huszonhárom alkalommal sok részletet megismerhettünk a csángó magyar hagyományokból: a mindennapi szokásoktól kezdve, az ünnepi alkalmakon és jeles napokon keresztül családi eseményekig, tánccal, énekkel, zenével, versekkel, filmekkel, könyvekkel, fotókkal, neves néprajzkutatók gyűjtéseinek, munkásságának és ismert csángó magyar személyiségek tevékenységének bemutatásával. A Csángó Bál és a csángó magyar kultúra magyarországi terjesztésének ügye mellé álltak támogatásukkal, részvételükkel, előadásukkal vagy akár fővédnökséggel külföldi nagykövetek, az ország intézményei, vezetői, finn raportőr, magyar népzenészek, művészek, csángó hagyományőrzők, hazai vállalatok.

A XXIV. Csángó Bál színpadi műsora az ünnepváró advent hangulatát idézi meg. A készülődés, a lelkek megtisztulásának szép időszaka ez, amely elvezet az év legszebb ünnepéhez, a karácsonyhoz. A XXIV. Csángó Bál különlegessége, hogy ezen az estén az összes csángó népcsoport bemutatkozik.

A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a hagyományos bemutatóktól eltérően a kortárs művészetek eszközeivel is bemutatásra kerüljenek a csángó kultúra egyes elemei. A közönség megtekintheti Petrás Mária keramikus alkotásait.

További információk hamarosan.

 "Dáma Sepsi Kovács Éva, priorátusunk háznagya, a kolozsvári Dávid Ferenc szobor készítéséhez 1000 Euró összeggel járult hozzá. Ezért oklevelet is kapott. Ismételten köszönjük adományát és gratulálunk az elismeréshez!

A szovátai Rovásírás tábornak 20 db. könyvet adományozott 35.000- Ft. értékben. A mellékelt képeken az önzetlen gesztusért kapott köszönetek olvashatóak, illetve, ahogyan a gyerekek - hangosan és látványosan - megköszönték a könyveket.

MI is köszönjük odafigyelését, adományait és gratulálunk!

Az Úz-völgyi rendkívül sajnálatos ügy miatt megbírságoltak részére is utalt Dámánk 10.000- Ft. összeget. Példaértékű, nemes cselekedetnek tartjuk! Köszönet azért is!

dr. Diószeghy László, prior"

1 (1)

1 (2)

1 (3)

1 (4)

Nemzetközi Szent György Lovagrend